vineri, 31 iulie 2009

"Voi ardelenii, sunteti molcomi :)"

Desi ma amuza foarte mult expresia aceasta trebuie sa spun ca este falsa. Ardelenii intr-adevar nu lucra in graba, dar nici incet. Ce am observat, este ca noi incercam sa ne infrumusetam viata, iar datorita faptului ca cele mai multe ore le petrecem la servici, cautam sa lucram cu placere.

Am tot auzit ca unii bucuresteni s-au dus in ardeal cu gandul sa faca treaba si nu au putut pt ca se miscau incet. Se poate, dar asta pentru motivul specificat mai sus. Sunt sigur ca nimanui nu ii place sa lucre in graba sau sa faca de 10 ori acelasi lucru pentru ca seful se razgandeste de 10 ori ca sa ajunga tot de unde a pornit. Nimanui nu ii place sa lucre cu un sef grabit in spate. Raspunsul la problema acestor bucuresteni se afla in organizarea muncii si apelarea la bunul simt.

Decat sa tot grabesti un ardelean pt ca nu ai timp( normal din moment ce faci de 10 ori acelasi lucru), mai bine stai o ora pe scaun, gandeste ce vrei sa faci si cum si apoi pune ardeleanul la treaba si o sa iasa bine. Desigur aceasta o faci cu respect si bun simt. Asta o sa motiveze suplimentar orice ardelean.

Si ca sa pun spirt pe rana o sa spun ca am fost in Pitesti la un hypermarket. Am stat la coada enorm pentru ca fetele de la case se miscau extrem de incet. In Ardeal nu am vazut asa ceva. La fel in Moldova, dezastru. Totusi, unii munteni se pot misca si repede; le spui sa care de ex patru produse de 60 de kg si zboara. In loc sa ia o liza care este la 10 metri de el si sa le mute pe toate odata se chinuie sa le care manual una cate una. Aceasta o face repede si cu un efort deosebit. Ardeleanul ia liza, le incarca si le muta, astfel a scapat de efort si treaba este facuta.

De ce sa faci efort, doar ca sa vada un sef muntean ca nu stai si ca esti transpirat si puti. Nu mai bine faci tot ce se poate ca sa economisesti timp si sa reduci efortul?

Unii profita de situatia actuala si mai au tupeu sa pretinda ore suplimentare neplatite. Ei spun ca nu concep de ex ca un manager sa stea mai putin de 10 ore, desi este platit 8. Acestia au rezultate pe spinarea managerilor si a angajatilor. Insa in nici un caz nu sunt buni organizatori sau lideri. Ei se folosesc de SCLAVAGISM, datorita crizei pornite de niste nesimtiti. Insa cand vor avea concurenta si vom scapa definitiv de sclavagism, acestia vor disparea si toti vor vedea profesionalismul lor.

Deci la ardeleni NU merge cu graba stupida ( nu sunt nici inceti), cu lipsa bunului simt si a respectului. Cel mai bine castigi un ardelean respectandu-l :).

Ps. Un sef cu 10 clase (nici mai mult nici mai putin) dintr-un mare hypermarket din Bucuresti mi-a spus: " vrei sa iti demonstrezi ca daca vreau eu dai jos toata marfa jos si o pui inapoi la loc".

:)) Desigur nu a putut sa imi demonstreze si nici nu a fost suficient de smecher sa ma respecte si sa aiba astfel castig de la mine.



"Intai gandeste, apoi porneste"


5 comentarii:

  1. Nu inteleg de unde vine toata treaba asta cu competitia intre regiuni. In 3 zile cat am stat in Cluj nu am auzit decat glume despre moldoveni.
    Ardelenii critica moldovenii, moldovenii critica oltenii si oltenii critica si moldovenii si ardelenii. Iar maghiarii aduc insulte romanilor si viceversa! Ca in filme cu "destepti"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta Adrian ,un articol bine structurat ,presarat cu umor ...dar nu ieftin , tu ai scris exact ceea ce simti sau ai constat.Si cand mai gasesti cate un ''bagaret 'sa ii amintesti de ''Scoala Ardeleana '' si de reprezentantii ei .Te imbratisez fratern.

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi ii criticam pe toti. Ne nastem cu ideea ca traiesc din banii nostri. Consideram ca sunt lenesi si ingusti. Desigur sunt doar idei :) (in special la generatiile vechi).

    De asemenea consideram ca romanaia o duce prost din cauza lor. Ei voteaza pe mancare. Normal ca ne deranjeaza. Cu ungurii ne intelegem foarte bine. De ex. Oradea tot timpul a avut primar roman si viceprimar ungur si a progresat mereu. Mai putin acum de cand cu Bolojan care duce orasul in regres. Imi fine; prietenii mei cei mai buni sunt din Iasi. Asta ii "culmea ardeleanului".

    RăspundețiȘtergere
  4. Chestiile astea cu ardeleni vs olteni vs moldoveni etc mi se par cu adevarat cretine, care poate ar tine doar la nivel de gradinita sau scoala primara. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aceste afirmatii pe care le-am citit aici legate de apartenenta fiecaruia la nu stiu ce regiune a tarii sint de sorginte nazista. Numai nazistii sustineau ca unul care s-a nascut intr-un loc e superior altuia numai si numai prin nasterea lui in acel loc. O idee absolut tampita, dar care vad ca inca prinde la ignorantii din ziua de azi. Adica sa afirmi faptul ca tu esti mai bun decat altcineva doar pt ca te-ai nascut in ardeal si esti tu ardelean e o mare cretinitate si denota superficialitate in gandire. Oamenii sint egali. indiferent de regiunea tarii din care provin. Eu sint oltean si nu cred sub nici o forma ca ardelenii sau banatenii ar fi inferiori oltenilor sau restului romanilor…dar nici nu cred ca sint superiori. Sint unii care intr-o discutie in contradictoriu (nu conteaza care e subiectul acelei discutii), nu au argumente reale care sa stea in picioare si simt nevoia sa vina cu “argumente” idioate de genul: “no, dar eu is un ardelean/ banatean cinstit”. Asa si? Si daca esti ardelean/banatean ce? Trebuie cumva sa ma inchin in fata ta si sa-ti cant osanale, sau ce? Si eu poate ca sint nigerian. Ce argument e asta vreodata? Treci peste , nu ma intereseaza ce esti. Alt cliseu cretin pe care il mai aud din cand in cand este: “banatul ii fruncea”. E pe naiba! Asta e tot lozinca nazista. Si in plus subiectiva…pt ca aproape oricine va incerca sa isi puna “neamul” intr-o lumina mai favorabila fata de ceilalti. Dar asta nu inseamna ca are si dreptate. Oricum, in general am vazut aceasta mandrie nejustificata si o pretinsa superioritate mai ales la ardeleni si banateni. Lor am vazut ca le place mult sa se laude in legatura cu zona din care provin. Eu nu sint nici ardelean si nici banatean si sint si mandru de asta. La cat de prost au condus Romania oameni care provin din Ardeal, credeam ca acestor afirmatii de pretisa superioritate li s-a mai dus din emfaza. Dar vad ca inca salasluiesc in oameni inculti, superficiali si care trec prin viata cu ochelari de cal si cu idei preconcepute.

    RăspundețiȘtergere

Powered By Blogger
 
toateBlogurile.ro